Novosti

Vrste dječjih kolica

Vrste dječjih kolica | Bigbaby

Standardna, sportska, robusna, s tri ili četiri kotača, kišobran kolica, s „jajem“ ili bez — pojmovi su koji lako mogu stvoriti košmar u glavi prilikom odluke koja kolica odabrati.

Osnovna podjela je ona sistemska i dijeli se na:

  • 1 u 1 dječja kolica – konstrukcija i sportsko sjedalo
  • 2 u 1 dječja kolica – konstrukcija, sportsko sjedalo, košara ili autosjedalica
  • 3 u 1 dječja kolica – konstrukcija, sportsko sjedalo, košara i autosjedalica

Nadalje, zbog niza karakteristika i zadovoljavanja različitih potreba kolica se dijele i na:

  • kišobran kolica
  • tradicionalna kolica
  • combo kolica
  • trokolica
  • dvostruka kolica, odnosno kolica za blizance

3 u 1 dječja kolica

3 u 1 dječja kolica najbolji su izbor za roditelje koji su u iščekivanju svoje prve bebe zato što se u toj kombinaciji dobiva sva potrebna oprema — košara za bebu, sportsko sjedalo i autosjedalica. Imajte na umu da je sjedalica koja dolazi u ovom kompletu najčešće namijenjena za bebe od 0 do 13 kilograma pa ćete s vremenom morati kupiti novu autosjedalicu.

Zbog svoje robusnosti i izdržljivosti 3 u 1 dječja kolica su dobar izbor za obitelji koje ne žive u gradu i provode puno vremena u parkovima i na neravnim terenima.

Eventualna mana 3 u 1 modela je njihova veličina i težina pa, u slučaju da vaš životni stil uključuje puno putovanja te živite u malom prostoru, razmislite ipak o nekoj drugoj opciji.

Kišobran kolica

Kišobran kolica su najlaganiji, a u većini slučajeva i najjeftiniji model kolica idealan za obitelji koje su stalno u pokretu. Jednostavno se sklapaju i rasklapaju te zauzimaju najmanje skladišnog prostora. Namijenjena su djeci starijoj od šest mjeseci, a mogu se koristiti do treće/četvrte godine djetetova života.

Nedostatak kišobran kolica je manja razina udobnosti za vaše dijete, pogotovo u zimskim mjesecima kada mu je potrebna dodatna zaštita i prekrivanje pa se može osjećati „zarobljeno“. Također, nisu najbolji izbor za neravne terene i duge vožnje.

Tradicionalna kolica

Tradicionalna kolica su udobnija, s bolje podstavljenim sjedalom i naslonima u odnosu na kišobran kolica. Većina modela prati razvoj vašeg djeteta jer se naslon podešava u nekoliko visina, a može se mijenjati i položaj djeteta tijekom vožnje (u smjeru vožnje ili okrenut prema vama). Čvršća su i robusnija od kišobran kolica pa je manevriranje po zahtjevnijim terenima lakše nego kod kišobran kolica.

U slučaju da često koristite javni prijevoz ili ste u automobilu, tradicionalna kolica zbog veličine i težine možda nisu najbolji izbor. Također, ovaj model vam je vjerojatno nepotreban ako ćete ih voziti po gradskim stazama i parkovima.

Combo dječja kolica

Combo model dječjih kolica može se kupiti u 2 u 1, ali i u 3 u 1 varijantama sa svom potrebnom opremom kao što su košara za stvari i zaštitne navlake. Zbog svoje konstrukcije dobar su izbor za obitelji koje žive u gradu i koriste javni prijevoz.

Zbog više opcija ovog modela, ova kolica mogu biti među skupljima.

Trokolica

U posljednje vrijeme, među roditeljima koji se bave rekreativnim sportom, izrazito su popularna trokolica. Imaju tri kotača, a zbog aluminijskog okvira i zračnih guma idealna su za neravne terene, travu ili plažu. Nazivaju se i jogging kolicima ili kolicima za trčanje.

Mana ovakvih kolica je nemogućnost uporabe od samog početka djetetova života već tek nakon navršenih šest mjeseci pa uz njih morate kupiti odgovarajuću autosjedalicu. Također, zauzimaju dosta mjesta i teška su za manevriranje po stepenicama ili liftovima.

Dvostruka kolica

Dvostruka kolica ili kolica za blizance opcija su za roditelje koji imaju blizance ili dvoje djece s malom starosnom razlikom.

Mogu se kupiti u dvije opcije sjedala:

  • jedno sjedalo pokraj drugog
  • jedno sjedalo iza drugog

Kolica sa sjedalima koja su jedna pokraj drugog lakša su za manevriranje i poželjnija za djecu koja su blizanci. Trebali biste birati ona u kojem se oba sjedala mogu staviti u ravan položaj.

Problem kod ovih kolica može predstavljati prolazak kroz vrata ili ulazak u liftove koji nisu dovoljno široki. Manevriranje ovim modelom je teže ako su djeca različite dobi, odnosno težine jer će vas vući na jednu stranu.

Kolica kod kojih su sjedala jedno iza drugog nisu problematična za prolazak kroz različita vrata, ali su teža i kompliciranija za manevriranje. Kod nekih modela dijete koje sjedi iza ima manje mjesta za noge.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.